شماری از کشاورزان در ولایت بادغیس از افزایش حاصلات گندم ابراز خُرسندی نموده و در عین حال از حکومت سرپرست میخواهند که گندم اضافه بر نیاز شان را با بهای مناسب خریداری کند. این کشاورزان میگویند که: محصولات گندم در سال روان خورشیدی افزون بر ضرورت کشاورزان بوده، از این جهت حکومت سرپرست و نهادهای […]
شماری از کشاورزان در ولایت بادغیس از افزایش حاصلات گندم ابراز خُرسندی نموده و در عین حال از حکومت سرپرست میخواهند که گندم اضافه بر نیاز شان را با بهای مناسب خریداری کند.
این کشاورزان میگویند که: محصولات گندم در سال روان خورشیدی افزون بر ضرورت کشاورزان بوده، از این جهت حکومت سرپرست و نهادهای کمک کننده برای حمایت از کشاورزان، گندمهای مازاد آنان خریداری کنند.
سیداحمد کشاورز از ولسوالی آبکمری ولایت بادغیس میگوید: او امسال چند برار از سال های قبل گندم برداشت نموده که بیشتر از نیاز وی و خانواده اش میباشد.
وی می افزاید که:”حالا گندم زیاد برداشت شده، باید حکومت سرپرست آن را به قیمت بلند خریداری کند، چون در فصل برداشت قیمت آن خیلی کاهش مییابد.”
او همچنان تأکید میکند که: باید در فصل آینده به کشاورزان تخمهای اصلاح شده و کود توزیع شود تا برداشت و محصول بیشتری بدست بیاورند.
از سوی آگاهان امور کشاورزی، خریداری محصولات مازاد کشاورزان را از مسوولیتها اساسی دولت دانسته و تاکید مینمایند که برای جلوگیری از هر گونه سوء استفادهای، محصولات مازاد کشاورزان را خریداری نمایند.
شمسالحق شمس استاد دانشگاه در بادغیس میگوید که:”حکومت سرپرست در فصل برداشت گندم، محصولات مازاد را در برابر بهای مناسب خریداری نماید.”
وی تاکید میکند که: این رویکرد از یک طرف حمایت از کشاورزان را به همراه دارد و از طرفِ وابستگی این کشور را برای خرید گندم از سایر کشورها محدود می سازد.
در همین حال ریاست زراعت ولایت بادغیس نیز از افزایش قابل ملاحظه حاصلات گندم در سال روان خورشیدی خبر داده و میگویدکه: برداشت محصول گندم امسال در ولایت بادغیس به ۱۵۶هزار متریک تن افزایش یافته است.
عبدالحی منیر رئیس زراعت، آبیاری و مالداری ولایت بادغیس میگوید: کمیته برای خریداری محصولات مازاد گندم کشاورزان در این ولایت تعیین شده و قرار است که کارش را در آینده نزدیک شروع کند.
بربنیاد آمار اداره زراعت؛ در سال جاری نزدیک به ۱۲۵ هزار هکتار زمین در این ولایت گندم کشت شده بود.
این در حالی است که به تازهگی رهبر امارت اسلامی در فرمانِ از حکومت سرپرست خواسته است که ‘گندم مازاد کشاورزان را خریداری و در سیلوها ذخیره نموده تا در مواقع اضطرار و افزایش قیمت جهت کنترل نرخ دوباره عرضه شود.’
گفته میشود که ولایت بادغیس در صورت بارش برف و باران در فصلهای زمستان و بهار، ظرفیت تولید ۲۰۰ هزار متریک تن گندم را دارد.
بادغیس در غرب افغانستان پیش از این، “کندو” یا ذخیرهگاه محصولات نباتی شناخته می شد اما از چند دهه به دلیل خشکسالی پی در پی حتی از تامین نیازمندیهای شهروندان خودش عاجز مانده است.
قابل ذکر است که جمعیت این ولایت بین ۸۵ تا ۹۰ درصد مصروف فعالیتهای کشاورزی و دامداری هستند.
اما نبود بازار مناسب و ذخیرهگاهها برای نگهداری فرآوردههای کشاورزان و باغداران از انتقادهای به حساب می آیند که پیوسته مطرح بوده اند.