همزمان با فصل برداشت خربزه بادغیس بسیاری از کشاورزان میگویند: فراوردههای کشاورزی در بازارهای محلی به بهای پایین به فروش میرسد، انتظار دارند تا نهادهای ملی و بینالمللی برای معرفی و انتقال فرآوردههای آنان در بازارهای برون نمایشگاه و یا جشنوارههای برگزار نمایند. این کشاورزان راه اندازی نمایشگاههای ویژه فرآوردههای کشاورزی را در سطوح […]
همزمان با فصل برداشت خربزه بادغیس بسیاری از کشاورزان میگویند: فراوردههای کشاورزی در بازارهای محلی به بهای پایین به فروش میرسد، انتظار دارند تا نهادهای ملی و بینالمللی برای معرفی و انتقال فرآوردههای آنان در بازارهای برون نمایشگاه و یا جشنوارههای برگزار نمایند.
این کشاورزان راه اندازی نمایشگاههای ویژه فرآوردههای کشاورزی را در سطوح مختلف ملی و بین المللی برای شناساندن و پشتبانی از کشاورزان و باغداران کشور موثر میدانند.
در حال حاضر فصل برداشت محصول خربزه در بادغیس فرارسیده و گفته میشود که فرآوردههای فالیزی نسبت به سال گذشته چندین برابر افزایش دارد.
شماری از این کشاورزان در صحبت به با رادیو نریمان میگویند: نبود بازار فروش مناسب در محل باعث شده تا فرآوردههای آنان به بهای بسیار پایین به فروش برسد.
عبدالقیوم یک تن از فالیزداران در قلعهنو، مرکز ولایت بادغیس میگوید: باید حکومت برای معرفی فرآورههای آنان جشنوارههای را برگزار نماید و همچنان زمینه انتقال آن را به ولایتهای دیگر فراهم سازد.
موصوف می افزاید که: محصول خربزه این ولایت که از شهرت و کیفیت بالای برخوردار است، اکنون در بازار محلی به بهای بسیار پایین به فروش می رسد.
وی گفت که:” همه ساله در زمان برداشت خربزه بخاطری نبود بازار مجبور هستیم تا محصولات خود را به قیمت ارزان به فروش برسانیم، خواست ما از کسانیکه مسؤولیت دارند، این است باید نمایشگاه برگزار کنند تا فرآوردههای ما به مردم سایر ولایتها و حتی مردم جهان معرفی شود.”
به گفته عبدالقیوم خربزه بادغیس همانند سایر فرآوردهها گونههای فراوان و با طعم های مختلف دارد اما تا هنوز برای مردم کشور و حتی ولایتهای همجوار به معرفی گرفته نشده است تا اقدام به خرید آن نمایند.
قابل ذکر است که در حال حاضر یک من (۸ کیلوگرام) خربزه بین ۸۰ تا ۱۲۰ افغانی در بازارهای محلی در ولایت بادغیس به فروش میرسد.
آگاهان امور کشاورزی نیز به این باورند که یکی از روزنهها و مجراهای حمایت از کشاورزان معرفی نتایج کار آنان به روشهای مختلف است تا بازاریابی صورت گیرد.
معظم حقمل استاد دانشگاه در صحبت با رادیو نریمان میگوید: حکومت و سازمانهای بین المللی پشتبان حوزه کشاورزی، مکلف اند تا با برگزاری جشنوارهها و نمایشگاههای ملی و بین المللی، مارکتهای را برای حمایت و فروش فرآوردهههای کشاورزان راه اندازی نمایند.
وی تاکید میکند که:” با ایجاد نمایشگاهها و بازارهای محلی، ملی و بینالمللی از سوی نهادهای مسوول ملی، زمینه فروش و معرفی محصولات کشاورزان فراهم میگردد.”
با این همه اما مسوولان محلی در بادغیس میگویند که: در تلاش هستند تا بتوانند با طرحها و راههای مختلف فرآوردههای کشاورزان را در معرض شناساندن قرار داده و امکان انتقال آن را به دیگر بخشهای کشور فراهم سازند.
مطیع الله متقی رئیس اطلاعات و فرهنگ بادغیس میگوید: این اداره در نظر دارد تا در آینده نزدیک برای معرفی و بازاریابی فرآوردههای کشاورزان نمایشگاهی را برگزار نماید.
براساس آمار، در حال حاضر بیش از ۳۰ نوع خربزه محلی با نامهای از جمله برگنی، بندی، تنابی، کلهگرگی، گرمه و نازکه در ولایت بادغیس کشت میشود.
گفته میشود که در سال روان خورشیدی نزدیک به ۲۵ هزار هکتار زمین از سوی کشاورزان در ولایت بادغیس خربوز و تربوز کشت شده است.
خربزه بادغیس، پس از محصول پسته این ولایت، از شهرت و کیفیت بالای برخوردار است.
کشاورزان ولایت بادغیس عمدتا للمی کار هستند و خشکسالیهای پی در پی چند دهه اخیر، شدیدا بر کار آنان صدمه زده است.