شماری از کشاورزان انغوزه و تاجران شیره این گیاه مدعی اند که بهای این محصول در بازارها به طور قابل ملاحظهای کاهش یافته و کشاورزان را نسبت به کشت آن دلسرد کرده است. گیاه آنغوزه در جریان شش سال اخیر به عنوان “کشت بدیل کوکنار” از سوی اداره زراعت و نهادهای پشتیبان بین المللی همانند […]
شماری از کشاورزان انغوزه و تاجران شیره این گیاه مدعی اند که بهای این محصول در بازارها به طور قابل ملاحظهای کاهش یافته و کشاورزان را نسبت به کشت آن دلسرد کرده است.
گیاه آنغوزه در جریان شش سال اخیر به عنوان “کشت بدیل کوکنار” از سوی اداره زراعت و نهادهای پشتیبان بین المللی همانند شمال کشور، به ولایت بادغیس گسترش یافت که شماری با سرمایه گذاریهای هنگفت دل به درآمدهای میلیونی آن داده بودند.
اکنون شماری از کشاورزان و تجاران شیره انغوزه، نگران بهای پایین این محصول بوده و میگویند: بهای شیره انغوزه در بازارهای کشور، بیش ۵۰ درصد نسبت به سالهای پیش کاهش یافته است.
عبدالباقی فرستان یکی از تجاران شیره انغوزه میگوید: در حال حاضر یک کیلوگرام شیره انغوزه از یک تا هشت هزار افغانی در بازارهای داخلی خرید و فروش میشود، در حالیکه این نرخ در دو سال قبل تا نزدیک به ۳۰ هزار افغانی هم میرسید.
وی مدعی است که: میزان پایین صادرات شیره آنغوزه به خارج از کشور، از اصلی ترین علت افت بهای آن است.
در همین حال کشاورزان گیاه انغوزه در بادغیس نیز از کشت این گیاه دلسرد بوده و میگویند: ارزش پایین شیره آنغوزه سبب شده تا بسیاری از افراد کار و بار آن را کنار بگذارند.
خیرالله یکتن از کشاورزان میگوید:”پنج سال میشود انغوزه کشت کردم فعلاً حاصلاش به دست آمده، اما نرخ آن خیلی پایین است حتی پول مصرف خود را نمیشه.”
در همین حال آگاهان امور کشاورزی به این باورند که باید زمینه صادرات شیره آنغوزه به کشورهای مختلف توسط وزراتهای مربوطه فرهم گردد تا بهای آن ثابت باقی بماند.
عبدالتواب تائب یکتن از این آگاهان میگوید: در صورت که در زمینه صادرات شیره آنغوزه افغانستان چارهای در دست گرفته نشود، کشت گیاه انغوزه از فهرست نباتات مزروعی کشاورزان خط خواهد خورد.
با این وصف وزرات صنعت و تجارت میگوید: صادرات شیره انغوزه افغانستان به خارج از کشور جریان دارد.
عبدالسلام جواد سخنگوی وزارت صنعت و تجارت به رادیو نریمان میگوید: در ده ماه گذشته سال روان میلادی نزدیک به ۹۵۰ هزار تُن شیره انغوزه، به ارزش مجموعی بیش از ۸۹ میلیون دالر آمریکایی به کشورهای مختلف صادر شده است.
آقای جواد می افزاید که: بیشترین صادرات شیره انغوزه افغانستان به کشورهای، هند، ازبکستان، آمریکا و امارات متحده عربی صورت گرفته است.
گفتنی است که ؛ انغوزه یکی از گیاهان به حساب میآید که مصرف دارویی دارد و نیاز کمتری به آبیاری داشته و سازگار با وضعیت اقلیمی امروز در افغانستان در توصیف شده است.
باگرم تر شدن وضعیت اقلیمی و افزایش خشکسالیهای پی در پی، متخصصان حوزه کشاورزی و کشاورزان در افغانستان و به ویژه ولایت بادغیس در جستجوی راه های بدیل برای ادامه فعالیتهای کشاورزی در این کشور هستند.
- نویسنده : خبرگزاری نریمان
- منبع خبر : خبرگزاری نریمان