شماری از زنان در ولایت بادغیس با شکستاندن یا مغز کردن پسته، به برآورده نمودن نیازهای خانوادههای شان کمک نموده و گوشهای از مخارج زندگیشان را تامین میکنند. مغز کردن پسته در بادغیس؛ از دههها به اینسو، جزئی از مصروفیت صدها و حتی هزاران خانواده فقیرِ قلعهنو، مرکز و مناطق مربوط به آن بوده است. […]
شماری از زنان در ولایت بادغیس با شکستاندن یا مغز کردن پسته، به برآورده نمودن نیازهای خانوادههای شان کمک نموده و گوشهای از مخارج زندگیشان را تامین میکنند.
مغز کردن پسته در بادغیس؛ از دههها به اینسو، جزئی از مصروفیت صدها و حتی هزاران خانواده فقیرِ قلعهنو، مرکز و مناطق مربوط به آن بوده است.
خانوادهها، عمدتاً زنان و دختران جوان با مغز کردن پسته از یکسو پولِ را در برابر آن دریافت نموده و از سوی دیگر ‘پوست/ کالک’ پسته، بخشی از سوخت شان را در فصل زمستان تامین میکنند.
شماری از زنان در بادغیس در صحبت با رادیو نریمان میگویند که: پس از جمع آوری محصول جنگلات طبیعی پسته اکنون فصل ‘پسته شکنی’ یا مغز کردن آن آغاز شده و با این کار اوقات فراغت شان را پر میکنند.
عایشه، یکی از صدها شاید هم هزاران بانوی در بادغیس است که از سالها به اینسو پسته شکنی میکند.
او میگوید که: هشت کیلوگرام (من) پسته را در برابر دریافت مبلغ ۱۰۰ الی ۱۲۰ افغانی مغز میکند.
وی میافزاید که: خانوادههای زیادی هم اکنون در گوشه و کنار شهر مصروف پسته شکنی یا مغز کردن آن هستند و از این طریق درآمد بدست می آورند.
وی اضافه کرد که:” ما پسته را از بازرگانان محلی به شکست میگیریم و بعد از شکستن آن، مغز را تحویل میدهیم و در بدل هر من، مبلغ دریافت میکنیم از کالک و پوست پسته برای پختن نان و آتش در بخاری در فصل زمستان استفاده میکنیم.”
فریده بانوی دیگری است که با فرزندانش سرگرم شکست پسته است و از این طریق بخشی از مصارف خانواده پنج نفری اش را تامین میکند.
وی که سالها تجربه مغز کردن پسته را دارد، می گوید:” امسال یک برج شده که پسته میشکنیم، هر روز چهار کیلوگرام پسته را با سه فرزندم مغز میکنم، کالگ اش را آتش میکنیم و پول آنرا مصرف خانه.”
او می اضافه میکند که: با فرزندان اش تا نیمههای شب پسته میشکند، و هر رهگذری به خوبی می تواند صدای پسته شکنی آنان و سایر زنان و خانواده های محل را بشنود.
تنها عایشه و فریده نیست که سرگرم مغز کردن پسته با در آمد ناچیز و زحمت فراوان هستند، بلکه بسیاری از خانوادهها در بادغیس، شب و روز مصروف مغز کردن پسته بوده و خیلی از نیازهای خود و فرزندان خود را با شکستن پسته مرفوع میسازند.
روند مغز کردن پسته؛ به شکل ِ است که فرد دانه پسته را بالای یک تخته سنگ هموار قرار داده و با استفاده از “چَکُش” به آن ضربه میزند تا بشکند و سپس مغز آن را جدا میسازد.
گفتنی است که بادغیس در شمال غرب افغانستان، با داشتن نزدیک به ۳۰ هزار هتکار جنگلات طبیعی پسته، سالانه ۱۵ تا ۲۰ هزار متریک تُن، محصول بدست می آورد، اغلب پس از چند هفته فصل ‘پسته شکنی’ شروع میشود و ماهها به درازا میکشد.
- نویسنده : خبرگزاری نریمان
- منبع خبر : خبرگزاری نریمان