هشدار زیست‌محیطی در گذرگاه سبزک؛ قطع درختان ارچه و انباشت زباله، تهدیدی برای حیات طبیعی
هشدار زیست‌محیطی در گذرگاه سبزک؛ قطع درختان ارچه و انباشت زباله، تهدیدی برای حیات طبیعی

جنگل ارچه‌لیق که در گذرگاه سبزک ولایت بادغیس موقعیت دارد، یکی از زیباترین و مشهورترین مکان‌های تفریحی و گردشگری در غرب افغانستان به شمار می‌رود. این جنگل که با درختان ارچه‌ پوشیده شده، نه‌تنها منبع مهم طبیعی و ملی است، بلکه در سال‌های پسین به مکان برای تفریح، آرامش و گشت‌وگذار مردم در آخر روزهای […]

جنگل ارچه‌لیق که در گذرگاه سبزک ولایت بادغیس موقعیت دارد، یکی از زیباترین و مشهورترین مکان‌های تفریحی و گردشگری در غرب افغانستان به شمار می‌رود.

این جنگل که با درختان ارچه‌ پوشیده شده، نه‌تنها منبع مهم طبیعی و ملی است، بلکه در سال‌های پسین به مکان برای تفریح، آرامش و گشت‌وگذار مردم در آخر روزهای هفته مبدل شده است.

در سال‌های اخیر، میزان بازدید گردشگران از این محل افزایش یافته؛ اما هم‌زمان با حضور آنان، امسال مشکلاتی چون آلودگی محیط زیست و قطع درختان نیز به ثبت رسیده است.

شماری از باشندگان ‌گویند: برخی افراد هنگام میله و تفریح، زباله‌ها را در محیط پراکنده می‌سازند، نظافت را رعایت نمی‌کنند و حتی به قطع درختان ارچه برای استفاده به‌عنوان مواد سوختی اقدام می‌کنند.

به‌گفته آنان، این جنگل باید حفظ شود، زیرا هم برای محیط زیست اهمیت دارد و هم برای سلامتی مردم.

احسان‌الله یک تن از باشنده‌گان که اخیراً برای تفریح به گذرگاه سبزک رفته‌ است می‌گوید:”جنگل ارچه نه تنها یک محل تفریحی است، بلکه بخشِ از سرمایه ملی کشور محسوب می‌شود، ما شاهد بودیم که برخی افراد هیچ توجهی به حفاظت و مراقبت نداشته و زباله‌ها را در طبیعت رها می‌کردند و همچنان برخی به‌طور غیرقانونی درختان را قطع می‌کردند که واقعاً نگران‌کننده است.”

محمدحسن یکتن دیگر از باشنده‌گان می‌گوید:”همه ساله همین مشکل وجود دارد مردم زباله‌ها را در هرجای که به تفریح می‌روند رها می‌کنند و آلوده‌گی به وجود می آورند در ابتدای سال این مشکل در ساحه جنگل پسته نیز به ثبت رسیده و حالا این مشکل در این جا منطقه هم دیده شده است.”

باشنده‌گان خواهان توجه جدی نهادهای مسئول و راه‌اندازی کارزارهای آگاهی‌دهی برای بازدیدکنندگان هستند تا فرهنگ درست استفاده از منابع طبیعی ترویج یابد.

مسئولان در محل اما از برنامه های مدون برای حفاظت از جنگل‌ها و دیگر محلات سرسبز و دیدنی در ولایت بادغیس اطمینان می‌دهند.

صفی‌الله محمدی، آمر جنگلات و منابع طبیعی ریاست زراعت بادغیس می‌گوید:”ما برای حفاظت از جنگلات ولایت بادغیس، به‌ویژه جنگل ارچه اقدامات جدی روی‌دست گرفته‌ایم، در چارچوب این ریاست، نیروی ویژه‌ای به‌نام قطعه سبز فعالیت دارد که وظیفه‌اش نظارت و محافظت از تمام جنگلات است.”

محمدی می افزاید که: افرادی که دست به قطع درختان و تخریب منابع طبیعی بزنند، به ارگان‌های عدلی و قضایی معرفی می‌شوند.

به گفته وی؛ تنها در سال ۱۴۰۳، ۲۸ نفر به اتهام قطع غیرقانونی جنگلات بازداشت و مورد پیگرد قانونی قرار گرفتند.

ریاست حفاظت از محیط زیست بادغیس، همزمان از ادامه اقدامات آگاهی‌دهی در خصوص پاکیزگی محیط زیست به‌ویژه در جنگل ارچه این ولایت خبر می‌دهند.

عبدالباسط آخندزاده مدیر تغییر اقلیم ریاست محیط زیست بادغیس می‌گوید:”از سوی مدیریت آگاهی عامه این ریاست، از طریق مساجد و منابر، اطلاع‌رسانی‌های برای مردم انجام شده تا حفظ محیط زیست و پاکیزگی مناطق طبیعی برای آنان روشن گردد.”

موصوف افزود که: در گذشته نیز مکاتب متعددی به ادار‌ات و نهادهای مختلف، به‌ویژه نهادهای امنیتی، فرستاده شده تا در برابر افراد خاطی برخورد قانونی صورت گیرد.

به گفته وی، روند آگاهی‌دهی همچنان ادامه خواهد یافت تا فرهنگ حفظ محیط زیست بیشتر در میان شهروندان نهادینه شود.

او در ادامه‌ خواهان همکاری شهروندان با این اداره شده و از بازدید کنند‌گان می‌خواهد تا بازیافت‌های خود را در موقعیت‌های مناسب بی اندازند.

جنگل ارچه در اطراف و پیرامون گذرگاه سبزک قرار داشته و نزدیک به ۱۰ هزار هکتار زمین را شامل می‌شود که در سال‌های اخیر شاهد جمع وسیع از گردشگران داخلی و خارجی بوده است.