بادغیس سیرآب در زمستان و تشنه در تابستان؛ آگاهان:مدیریت آب‌های موسومی برای تامین آب ضروری است
بادغیس سیرآب در زمستان و تشنه در تابستان؛ آگاهان:مدیریت آب‌های موسومی برای تامین آب ضروری است

با فرارسیدن فصل بارش باران و برف و نیز سرازیر شدن سیلاب‌ و آب‌های موسومی ناشی از این بارش برف وباران‌، توقعات بر مهار این آب‌ها بالا گرفته است. باشنده‌گان محل تاکید می‌کنند که برای مدیریت آب‌های موسومی، باید برنامه‌ منظمِ روی دست گرفته شود. باشنده‌گان ولایت بادغیس در صحبت با رادیو نریمان می‌گویند: همه […]

با فرارسیدن فصل بارش باران و برف و نیز سرازیر شدن سیلاب‌ و آب‌های موسومی ناشی از این بارش برف وباران‌، توقعات بر مهار این آب‌ها بالا گرفته است.

باشنده‌گان محل تاکید می‌کنند که برای مدیریت آب‌های موسومی، باید برنامه‌ منظمِ روی دست گرفته شود.

باشنده‌گان ولایت بادغیس در صحبت با رادیو نریمان می‌گویند: همه ساله در فصل زمستان و بهار میلیون‌ها متر مکعب آب باران در مربوطات این ولایت سرایز می‌شود و اما هیچ استفاده‌ از آن نمی‌شود.

محمد یک تن از باشنده‌گان این ولایت می‌گوید:”برف و باران زیادی در زمستان می‌بارد اما تمام آب آن به هدر می‌رود و به کشورهای دیگر می‌ریزد.”

وی می افزاید که: مردم بادغیس در تابستان به کمبود آب مواجه بوده و حتی آب برای نوشیدن و کشت ندارند، درحالیکه در زمستان آب فراوان و بی هیچ مصرف از کشور خارج می‌شود .

احمدشاه یک تن دیگر از باشندگان بادغیس می‌گوید:” نهادها و اداره‌های مسوول، برای مدیریت و جذب آب‌های زمستان و باران باید اقدام عملی نمایند.”

در همین حال آگاهان امور بر این باورند که؛ بارش باران و برف و جاری شدن آب‌های موسومی سبب می‌شود تا ذخایر آبی در کشور تشکیل شود و آب‌ در رودخانه‌ها، جریان پیدا کند.

نجیب الله سدید پژوهشگر منابع آب در گفتگو با نریمان می‌گوید: برای مدیریت آب‌های موسومی؛ ایجاد سدهای کوچک، خندق، دندآب، جهیل، کانال کشی و کندن کاری جزئی از راهکارها برای جلوگیری از هدر رفتن آب موسومی از کشور است.

آقای سدید می افزاید که: در زمستان و بهار، موسوم کم کاری و یا بیکاری کشاورزان و باغداران است، باید به مدیریت آب‌ سهیم و سوق داده شوند.

سدید بر این باور است که: در صورت عدم مدیریت، آب‌های زیر زمینی استفاده خواهند شد و این امر در کوتاه مدت موجب کاهش آب‌های سطحی در کشور می‌شود.

وی تاکید می‌کند که: با مدیریت آب‌های موسومی، از یک طرف امکان استفاده موثر در کشت و کار افزایش پیدا می‌کند و از طرف دیگر آب‌های زیر زمینی تقویت خواهند شد.

با این حال مسئولان محلی در بادغیس می‌گویند: درخصوص تقویت آب‌های زیرزمینی و مهار آب‌ها پیوسته تلاش‌ جریان داشته است.

سردار ولی مزمل رئیس حوزه دریای مرغاب در بادغیس می‌گوید: این اداره پیوسته در تلاش بوده تا با همکاری مرکز، سدها و چک‌دم‌های را در این ولایت بسازد.

به گفته وی در پهلوی ساخت سدهای کوچک و بزرگ در این ولایت، برای تمام مردم از سوی این اداره آگاهی داده شده تا چاه‌های جذبه‌ای آب را در داخل حویلی‌های شان حفر نمایند تا آب‌های مازاد هنگام برف و باران در آن ذخیره شود.

مزمل تاکید می‌کند که: برای مهار آب‌های ناشی از برف و باران و تقویت آب‌های زیر زمینی، از سوی مسوولان توجه خواهند شد.

به نظر می‌رسد که برای مدیریت آب‌های موسومی در کشور کمتر توجه شده و ذخایر آب و بند کمتر برای ذخیره و نگهداری این آب‌ها ساخته شده است.

برای مهار آب‌های موسومی در حالی تاکید می‌شود که سطح آب‌های زیرزمینی به شدت کاهش یافته، تا جایکه نزدیک به درصد بسیار بالای چشمه‌ها و کاریزها در مناطق مختلف خشکیده و بخش بزرگی از مردم با مشکل کم آبی مواجه شده اند.

  • نویسنده : خبرگزاری نریمان
  • منبع خبر : خبرگزاری نریمان