شماری از شهروندان قلعهنو مرکز ولایت بادغیس از کیفیت پایین خدمات و تولیدات شرکتهای تصفیه آب در این ولایت انتقاد نموده و تاکید مینمایند که تولیدات شرکتهای محلی تصفیه آب در بادغیس حتی حداقل نزدیکی با معیاری (استندردهای) تولیدی را ندارد.
این شهروندان می افزایند که: طعم سنگین آب، وجود آلایشها، چرب و شوری در تولیدات شرکتهای تصیفه محلی آب موجب نگرانی آنان شده است.این شهروندان نهادهای محلی را مسوول وضعیت موجود دانسته اند و تاکید می نمایند که: ادارههای ذیربط در بادغیس وظیفه و یا مسوولیت دارند که پیوسته مراحل مختلف تصفیه آب توسط شرکتهای تولیدی در محل را از نزدیک زیر نظر داشته باشند.قلعهنو مرکز ولایت به شمول ولسوالیهای مقر و آبکمری از جمله مناطقِ به حساب می آید که عمدتا باشندگان آن به مشکل آب اشامیدنی صحی روبرو هستند.
براساس یک پژوهش، آبهای زیر زمینی در قلعه نو، مرکز ولایت بادغیس به ترکیبات از جمله سرب، گج و سیماب آمیخته بوده که استفاده آن حتی برای شستن لباس مضر توصیف شده است.اغلب باشندگان قلعهنو مرکز ولایت بادغیس آب آشامیدنی مورد نیاز خویش را از تولیدات شرکتهای تصفیه آب در این شهر تامین مینمایند.
عبدالخبیر جوینده یک تن از شهروندان قلعه نو مرکز ولایت بادغیس در صبحت با رادیو نریمان میگوید: در هفتهها و یا حتی ماهها اخیر متوجه شده اند که، محصولات شرکتهای محلی در بادغیس از کیفیت خوبِ برخوردار نبوده و به روشنی شاهد سفالک و رسوبات ناشی از آبهای تصفیه شده از سوی شرکتهای محلی در ظروف خویش هستند.اسماعیل لامانی یک تن دیگر از شهروندان قلعهنو میگوید که: طعم سنگین ونمکی و یا شوری آب در نخستین شُرب به وضوح پیدا بوده که بلافاصله موجب ناراحتی سیستم گوارشِ میشود.وی خاطر نشان می کند: آنان از چندین هفته به این طرف از بهر اینکه کودکان شان به بیماری و یا امراض مختلف مصاب نشوند، آب را جوشانده و سپس در اختیار کودکان شان قرار میدهند.
قابل ذکر است که هم اکنون هر بشکه ۲۰ لیترهای آب تصفیه شده در بازار محل به بهای ده (۱۰) افغانی به فروش میرسد، هزینه که شماری زیادی از خانوادهها از پرداخت آن عاجز هستند.در همین حال مسوولان شرکتهای تصفیه آب در شهر قلعهنو اما میگویند: محصولات آنان از کیفیت خوبِ برخوردار بوده و همواره سعی مینمایند که هنجار و یا نرمهای لازم را مرعات نمایند. غلام فاروق رحیمی یکی از مسوولان شرکتهای تصفیهآب در بادغیس میگوید: تمامی شرکتهای محلی تصفیه آب با ماشینهای بروز و پیشرفته مجهز بوده و تمامی مراحل تصفیه آب بگونه معیاری انجام میشود. قابل ذکر است که در حال حاضر پنج شرکت تصفیه آب در مربوطات شهر قلعهنو، مرکز ولایت بادغیس فعالیت داشته و آب مورد نیاز باشندگان محل در قلعهنو وبرخی از ولسوالیهای این ولایت را تامین مینمایند.از سوی هم پزشکان به عرضه و استفاده از آبهای غیر بهداشتی هشدار داده و استفاده آبهای غیر صحی وآلوده با ترکیبات کیمیاوی را به صحت و سلامت افراد؛ به ویژه کودکان، زنان و بیماران مضر میدانند. محمد هارون امین یک تن از پزشکان در صحبت با رادیو نریمان میگوید: آبهای غیر بهداشتی حامل میکروبهای مختلف است و با نوشیدن آن، امراض متعدد از جمله؛ اسهال و استفراغ، عوارض پستی، اختلال در سیستم گوارشی افراد بوجود می آورد.با این حال کمیته تنظیم شهری و نظارت بر فعالیت شرکتهای تصفیه آب در بادغیس بر وارسی و کنترل دوامدار از فعالیت این شرکتها تاکید مینماید.
نظر محمد وثیق شهردار قلعهنو و عضو کمیته نظارت برفعالیت شرکتهای تصیفه آب در بادغیس میگوید: این اداره توسط تیم نظارتی به گونه مداوم از فعالیت شرکتهای تصفیه آب در این شهر نظارت دارد و در صورت تخلف، با آنها برخورد میکند.نبود آب آشامیدنی بهداشتی/صحی و مناسب یکی از سه خواست دایمی باشندگان بادغیس و به ویژه شهروندان قلعهنو، مرکز این ولایت در کنار سرک و برق به حساب می آید که همچنان با قوت پا برجا باقیمانده است. با آنکه در نظام جمهوری، نزدیک به یک دهه قبل پروژه انتقال آب آشامیدنی از ولسوالی قادس به شهر قلعهنو، مرکز این ولایت گشایش یافت اما تا اکنون کار این پروژه به اکمال نرسیده است.
- نویسنده : خبرگزاری نریمان
- منبع خبر : خبرگزاری نریمان